Recenze, Romantické příběhy

Kluk odvedle

Krásný den, vítejte u nového knižního hodnocení. V dnešním článku jsem si pro vás připravila další knížku od americké spisovatelky Kasie West Kluk odvedle, kterou v roce 2020 vydalo nakladatelství CooBoo.

„Šestnáctiletá Charlotte Charlie Reynoldsová si vždycky myslela, že jí skutečnost, že ji vychovával jen táta a tři starší bratři, přináší samé výhody. Dovede totiž předběhnout, porazit a přechytračit každého kluka, kterého zná – včetně svého čtvrtého bratra, souseda Bradena.

Ale jak přijde na ,,holčičí chování“, Charlie vůbec neví, co si počít. Když začne pracovat v módním butiku, aby si vydělala na splacení pokuty za rychlost, ocitne se v neprobádaném světě make-upu, krajkových sukní a blýskavých flitrů. A je to o to divnější, že tráví čas ve společnost u kluka, který ji nikdy neviděl nakopávat zadky při sportu.

Aby se vyrovnala se stresem, který ji způsobuje nutnost předstírat, že se v téhle nové džungli vyzná, utíká na zadní dvorek. Pozdě v noci si o svých problémech povídá s Bradenem přes plot, který je odděluje. Ale jejich noční rozhovory nemohou vyřešit Charliin největší problém: začíná se do Bradena zakoukávat. A to jakože dost. Ví, jak si jít pro vítězství, ale pokud ho kvůli tomuhle tajemství ztratí úplně, sázky jsou najednou příliš vysoké.“

Kluk odvedle je příběh napsaný velice čtivým a jazykem, který snadno vtáhne čtenáře všech věkových kategorií do děje a již nepustí před dočtením celé knížky. Autorka používá jednoduchý styl vyprávění bez zbytečných popisů a dlouhých souvětí, který je typický pro žánr young adult.

Román zavádí čtenáře do populárního amerického prostředí fanoušků fotbalu, baseballu a života rodin „střední třídy“ s více dětmi periferii města. Autorka se nebojí lehkou formou podávat poměrně závažná témata a (nejen) duševní zranění, které mohou být aktuální pro velké množství dospívajících.

Kluk odvedle přináší možnost zamyslet se např. nad otázkou domácího násilí, alkoholismu, potlačování vzpomínek na prožitou rodinnou tragédii v dětství, deprese a mnoho dalšího.

Osobně mne zaujala také otázka výchovy dívky v čistě mužské domácnosti bez přítomnosti matky a zároveň znalosti, dovednosti či způsob uvažování, které mohou dívkám z těchto rodin chybět a musí se je v dospívání velice těžce učit např. od kolegyň či spolužaček.

V příběhu se mezi řádky, podle mého názoru, objevuje jeden velký společenský problém, který je ve Spojených státech Amerických přehlížen či podceňován – konkrétně psychologická, psychiatrická či sociální pomoc rodinám po nějaké tragédii.

Osobně si příliš nedokážu představit, že by v Čechách nechali lékaři či pedagogové celou rodinu takto napospas osudu a nenabídli jim trvalou odbornou pomoc nebo, že by nebylo rodinou dlouhodobě řešeno podobné trauma, jakým trpěla hlavní hrdinka.

Příběhu lze vytknout značnou předvídatelnost a práci s klišé, generalizacemi a stereotypy, především týkajících se zvyků a potřeb jednotlivých pohlaví v dospívání.

Román Kluk odvedle lze vřele doporučit všem romantickým duším, které mají rády odpočinkové příběhy o lásce, přátelství, ochranné síti rozvětvené rodiny, a také všem, které zajímá každodenní život ve Spojených státech Amerických (byť v mírně „pohádkovém“ provedení. 🙂

Mé hodnocení knížky je 4/5⭐

Napsat komentář