Recenze, Romantické příběhy

Shilpi Somaya Gowda – Zlatý syn

4ce71-mid_zlaty-syn-qex-293648

💞

 
Láska a přátelství navzdory tradicím. Zatímco on se prosadí v USA, kde vystuduje univerzitu, ona svádí boj s předsudky a domluveným sňatkem na indickém venkově. 
Anil Patel je nejstarším a nejnadějnějším synem zámožné rodiny z indické vesnice. Jako první z celé komunity vystuduje univerzitu a odchází na lékařskou stáž do texaského Dallasu, kde svádí boj s tvrdou konkurencí místních elit i s novým prostředím. Po otcově smrti se stane hlavou rodinného klanu a zdědí také roli smírčího soudce pro celou vesnici. Musí zvládnout jak život v nové kultuře a vyčerpávající zaměstnání, tak udržet na dálku staré rodové tradice, jejichž záporné stránky poznává až s odstupem. To vše otřese Anilovou vírou v sebe i ve své schopnosti. 
 
Zatím na indickém venkově Lína, Anilova nejbližší kamarádka z dětství, s vypětím všech sil přežívá v nové rodině, do níž ji přivedl sňatek domluvený rodiči. Hned první den manželství zbaví Línu všech romantických iluzí a kruté týrání a ponižování ze strany manžela i celé jeho rodiny ji nakonec donutí k zoufalému rozhodnutí, kterým na sebe i své rodiče přivolá hanbu a prokletí celé komunity. Třebaže Anil i Lína svádějí každý svůj boj tisíce kilometrů od sebe, jejich životy se ještě jednou protnou – a toto setkání navždy promění Línu, Anila i všechny jejich blízké.“
💞
 
Zlatý syn je relativně dobře čitelný román z prostředí současné Indie. Autorka píše velice zajímavým a čtivým jazykem se kterým čtenáře citlivě seznamuje s mnohdy drastickými a citlivými informacemi o indické kultuře. A právě i reálnost a autenticita příběhu je zároveň i důvodem, proč se knížka nečte úplně snadno – přeci jen některé pasáže jsou dosti psychicky náročné na strávení.
Jak již bylo řečeno v anotaci, hlavními hrdiny jsou přátelé Atil a Lína, jejichž životy vytváří značný kontrast. Zatímco Atil je mladý lékař, který pochází ze zámožné a vážené rodiny vesnického soudce, díky čemuž se dostane na stáž do Dallas a zároveň zdědí po otci funkci sudího, kterou je nucen vykonávat i přes oceán. Oproti tomu Lína je dcerou chudého rolníka, kterou ožení s násilníkem od kterého je nucena utéci, což je v indické kultuře bráno jako ten největší prohřešek.
Dá se říci, že v románu se objevují dvě hlavní dějové linky, které se navzájem prolínají a propojují. Tvoří je životní osudy hlavních hrdinů Atila a Líny. Především je velice zajímavé pozorovat život Atila, který ukazuje ohromné rozdíly nejen mezi Indií a západní kulturou, ale také mezi jednotlivými kastami a rodinami v Indii.
Hlavním pozitivem této knížky je rozhodně téma, kterému se věnuje – kultuře Indie. Autorka v románu dokáže vytvořit nejen zajímavý a napínavý příběh, ale zároveň jej i čtivě propojit se seznámením čtenáře s Indií. Samotné seznámení sice takovým unikátem není, protože zcela určitě existuje mnoho cestopisných knih, které seznamují čtenáře s touto rozmanitou zemí tisíce vůní a chutí. Není však obvyklé, aby se čtenář v knize dozvídal o kultuře komplexně, tedy s jejími klady i zápory a to včetně věcí, které do médií často neproniknou. Zároveň není Zlatý syn „černobílý“, tedy neukazuje pouze na zaostalost Indie, ale dozvíme se také řadu negativ americké společnosti – například rivalitu ve zdravotnictví, apod.

Zlatý syn je knihou, kterou bych doporučila čtenářům, kteří se chtějí dozvědět něco nového o Indické kultuře a také těm, kterým se líbila další autorčina kniha Tajná dcera.

💞
 
Musím říci, že na tuhle knížku jsem se velmi dlouho chystala a taky jak se patří těšila. A autorka opět nezklamala, naopak mne dokonce oslovila ještě více, než Tajná dcera, kterou jsem od autorky také četla. I když ani jeden z románů není úplně můj šálek kávy, přesto si mne svou otevřeností a taktem získaly, protože přeci jen se hned tak nevidí, aby si hrůzné a citlivé informace čtenář přečetl s chutí a nepohoršili nebo jej psychicky vysála. Osobně mám velice ráda, když se při čtení romantické knížky seznámím s něčím novým, co jsem do té doby neznala, ale zároveň když si mohu odpočinout u příběhu se šťastným koncem, což rozhodně romány této autorky splňují.
💞
Bez jakýchkoliv pochybností si tato knížka zaslouží plný počet a vřelé doporučení k přečtení pro všechny čtenáře i čtenářky …
💛💛💛💛💛

Napsat komentář