Recenze, Romantické příběhy

Rytmus, já & Malychin

Krásný den. vítejte u nového knižního hodnocení. Tentokrát jsem si pro vás připravila knížku Rytmus, já & Malychin od americké autory Mariany Zapata, kterou v roce 2020 vydalo nakladatelství Fragment. Čeká na vás romantický young adult příběh z divokého prostředí rockových kapel a jejich celosvětových turné.

Přeji příjemné počtení 🙂

„Šestadvacetiletá Gaby Barreto má mnoho tváří. Je čestná, sarkastická, kamarádská i protivná – záleží na tom, koho se zeptáte. Rozhodně ale není hloupá.

Když jí brácha nabídne, aby jela s jeho kapelou na turné a prodávala jim merch, moc dlouho se nerozhoduje. Je zrovna bez práce, má za sebou dost nechutný rozchod, takže by byla hloupá, kdyby tuhle šanci zazdila. A to ona přece není! Dvě kapely, tři kontinenty, jedna koncertní šňůra. Devadesát dní ve společnosti tří milovaných magorů a osmi úplně cizích lidí. To přece dá!

Kdyby jen Saša Malychin, zpěvák z té druhé kapely, neměl tak skvělé tetování… výjimečnou osobnost… nádherné tělo… a nebyl tak neskutečně vtipný…“

Knížka Rytmus, já & Malychin je napsána velice čtivým způsobem, který čtenáře snadno vtáhne do děje. Autorka používá poměrně jednoduchý jazyk bez výraznějších popisů okolí a v dialozích často pracuje s vulgaritami. Nižší jazyková úroveň naprosto odpovídá young adult žánru a jazyku jeho čtenářů.

Za pozitiva lze u této knížky jednoznačně označit originální prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Málokomu se podaří nahlédnout do zákulisí mezinárodního turné (nejen) chlapecké rockové skupiny a nasát tento velice specifický životní styl.

Zároveň se jedná o naprosto oddechový příběh s mírně pubertálním humorem, při jehož čtení čtenář vůbec nemusí zapojit mozkové buňky, takže se velice dobře hodí na lenošivé sobotní odpoledne nebo letní dovolenou.

Osobně bohužel musím říci, že mne tato knížka poměrně zklamala a negativ na ní dokážu najít podstatně více.

Vzhledem k tomu, že se jedná o romantický příběh, tak jsem zde naprosto postrádala jakékoliv výraznější jiskření, projevení citů nebo chemii mezi hlavními postavami. Autorka v ději plynule přeskakovala mezi všemi postavami a řešila i poměrně detailní situace, ale přesto jsem měla často pocit, že postava Saši zde má pouze okrajovou roli a nikoliv úlohu jedné z hlavních postav, jak by si zasloužil.

Zároveň mi na románu dost vadilo množství vulgarit a „fekálního“ humoru se kterým autorka v knize pracuje. Je sice pravda, že v pánském kolektivu, zvláště u mladých lidí, je tento styl komunikace a humoru poměrně běžný, ale myslím si, že v tomhle příběhu autorka trochu přestřelila únosnou hranici.

V souvislosti s tím lze také knize vytknout to, že chování postav neodpovídalo jejich skutečnému věku. Při čtení příběhu jsem často měla pocit, že se jedná o partičku sotva osmnáctiletých dospívající, ale rozhodně by mne na základě chování i jazyka nenapadlo, že všem postavám je zhruba okolo pětadvaceti let.

Poslední výhradou k románu je, že je naprosto nereálný a také plný klišé, generalizací a stereotypů, bez kterých si však podobný žánr asi nikdo nedokáže představit.

Shrnuto podtrženo, Rytmus, já & Malychin je poměrně průměrný romantický příběh, který lze doporučit k přečtení o lenivém víkendu, ale rozhodně to není knížka, ze které budete nějak výrazněji nadšeni nebo o ní budete v superlativech mluvit ještě několik týdnů. Spíše si myslím, že za pár dní ani nebudete vědět, o čem tato knížka vlastně byla…

Mé hodnocení knížky je 3/5⭐

1 komentář: „Rytmus, já & Malychin“

Napsat komentář