Recenze, Romantické příběhy

Věřit znovu

Krásný den, vítejte u dalšího knižního hodnocení. Tentokrát jsem si pro vás připravila knížku od německé spisovatelky Mony Kasten – Věřit znovu, která vyšla v roce 2019 v nakladatelství Omega. Čeká na vás příběh o osudové lásce dvou mladých lidí, jenž dokáže překonat všechny dřívější zranění na duši i na těle.

Přeji příjemné počtení 🙂

Dawn si užívá života na univerzitě ve Woodshillu. Vyučování ji baví, daří se jí psát novely, jak si vždy vysnila, a našla dobrou partu skvělých přátel. Jen jedno jí kazí náladu… Spencer. Spencer Cosgrove je úžasný a vtipný kamarád, ale zároveň také nesmírně přitažlivý muž. A má o Dawn zájem. Ona se však už s nikým zaplést nechce. Jak to ale udělat, když ani jí není Spencer lhostejný?

Mona Kasten opět nezklamala a vytvořila velice čtivý příběh, který svým stylem a použitým jazykem snadno vtáhne čtenáře do děje. Autorka velice střídmě používá popisy i další „omáčku“, takže má čtenář možnost si vychutnat příběh ústřední dvojice naplno a bez nějakého výraznějšího vyrušování či vysvětlování nepodstatných detailů.

Hlavním pozitivem románu Věřit znovu je bezpochyby to, jak autorka dokáže vytvořit romantický a odpočinkový román, který se zároveň dokáže věnovat poměrně hlubokým a vážným tématům jako je např. nevěra, úraz s trvalými následky nebo zlomené srdce a strach ze závazku atd. Autorka dává v příběhu i dostatek prostoru pro to, aby se čtenáři mohli sami nad těmito tématy zamyslet a ukazuje, co může pomoci v léčbě těchto duševních zranění.

Kromě zranění z minulosti a hledání vlastních snů či životní cesty se v tomto románu čtenář také dozví, jak probíhá studium či život na kolejích ve Spojených státech Amerických a může si udělat srovnání se vzdělávacím systémem u nás.

Knížku lze zcela jistě pochválit za to, jak postupně odhaluje příběhy hlavních hrdinů a v rámci možností žánru nechává čtenáře v napětí až do samého závěru.

Knížce lze vytknout jistou rozvláčnost příběhu a některé pasáže by šli trochu zkrátit, zvláště v úvodu. Osobně mi trochu vadilo, že vlastně celá zápletka mezi hlavními hrdiny je rozehrána již z předchozího dílu série, takže se v jejich vztahu neodehraje nic „nového“ či nečekaného.

Věřit znovu je zároveň příběh plný klišé a generalizací, u kterého už po přečtení anotace více, co se v něm bude odehrávat a jak vše skončí.

Ovšem nejsem si příliš jistá, jestli se toto dá chápat jako nedostatek příběhu, protože pro mne osobně jsou to základní charakteristické rysy romantických young adult příběhů, bez kterých si tyto romány vůbec nedokáži představit…

Napsat komentář